Woonzaak en een coalitie van scholen, gezondheidsprofessionals en werkers in de sociale sector ondertekende een open brief over de impact van slecht wonen op de ontwikkelingskansen van kinderen. De open brief werd aan de pers voorgesteld op een persconferentie op dinsdag 8 oktober 2024.
Woonzaak hoopt dat er snel een uitspraak komt over de ingediende klacht bij het Europees Comité voor Sociale Rechten, maar wil ondertussen de wooncrisis blijven agenderen. Vaak wordt de impact van wonen namelijk onderschat of wordt er te snel aan voorbij gegaan. Zeker kinderen in volle ontwikkeling hebben daaronder te lijden. Elk kind verdient een degelijke thuis.
Daarom bracht Woonzaak Bruno Vanobbergen (Directeur-Generaal van het Katholiek Onderwijs), Noël Slangen (voorzitter Kinderarmoedefonds) en dokter Lowie De Loose (huisarts wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent) samen aan tafel.
Maar het eerste woord ging naar Lisa, ervaringsdeskundige bij STA-AN vzw. Zij getuigde over de impact van haar onstabiele huisvesting op haar onderwijskansen. De enorme stress die Lisa moest ervaren door geen plek te hebben om echt thuis te komen, zette haar schoolcarrière stevig onder druk, zo blijkt uit haar moedige getuigenis.
Het betoog van Bruno Vanobbergen, Directeur-Generaal van het Katholiek Onderwijs sluit hier nauw bij aan. Hij stelt dat armoede en slechte woonsituaties een directe impact hebben op het schoolparcours van kinderen. Hij ziet ook een opdracht voor scholen om op die situaties in te spelen, want teveel jongeren stromen uit zonder diploma.
Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds, haalt vervolgens aan dat huisvestingsoplossingen cruciaal zijn om kinderarmoede te doorbreken. Heel veel begint met een zeker dak boven het hoofd. Daarop inzetten is maatschappelijke kost, maar een investering. Aangezien 90% van de ontwikkeling zich tijdens de eerste 1000 dagen afspeelt, moeten we er voor zorgen dat kinderen ook op dat moment een stabiele en gezonde huisvesting hebben.
Huisarts Lowie De Loose sprak niet louter over de lichamelijke impact van een slechte woning op kinderen, maar zeker ook over de psychische impact. Het frustreert zorgverstrekkers dat ze opgeleid zijn om te zorgen, te begeleiden en te ondersteunen, maar veel te vaak geconfronteerd worden met patiënten in moeilijke woonsituaties waar ze geen antwoord op hebben. We hebben nochtans als maatschappij een verantwoordelijkheid om onze kinderen te beschermen. Zonder kwalitatieve huisvesting is dat niet mogelijk, zo blijkt uit de praktijksituaties die dokter De Loose schetst.
Het resultaat van de bijeenkomst kon u horen in het VRT-nieuws en kon je lezen op onder meer de websites van VRT en van De Morgen.
Woonzaak bedankt de ondertekenaars van de brief en de sprekers voor deze mooie samenwerking, waardoor we deze thematiek op de kaart konden zetten.