Gent stuurt duidelijke motie naar Vlaanderen: “Woonbeleid moet dringend worden bijgestuurd”

De Europese veroordeling van het Vlaamse woonbeleid laat ook de Gentse gemeenteraad niet onberoerd. In de raadszitting van 25 maart keurde een meerderheid een motie goed waarin Vlaanderen wordt opgeroepen om het woonbeleid grondig bij te sturen. De motie verwijst expliciet naar de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten en roept op tot structurele maatregelen rond betaalbaarheid, woonkwaliteit en sociale huisvesting.

“Wonen blijft onderbelicht in het maatschappelijk debat”

Tom De Meester (PVDA) zette het punt op de agenda en pleitte onder meer voor huurprijsregulering op de private markt. Maar schepen Filip Watteeuw (Groen), bevoegd voor Wonen, nuanceerde dat voorstel: “Wat als eigenaars dan liever verkopen dan verhuren? Dan daalt het aanbod nog meer.” Watteeuw benadrukte dat de kern van de oplossing ligt in het versterken van het aanbod sociale woningen: “In Gent zetten we daarop in, maar het gaat te traag. De inhaalbeweging is wel bezig.”

Watteeuw stelde zich tegelijk open voor debat en pleitte voor meer politieke aandacht: “Er leven duizenden mensen in slechte omstandigheden. Daar moeten we iets aan doen. Voor mijn part mag je daar elke maand vragen over stellen.”

Motie roept Vlaanderen op tot versnelling

De motie die de gemeenteraad goedkeurde, erkent expliciet de uitspraak van het Europees Comité en stelt dat het Vlaamse woonbeleid op meerdere punten tekortschiet. Concreet vraagt Gent onder meer:

  • een verdubbeling van het aanbod aan sociale huisvesting;
  • extra budget voor huursubsidies;
  • een duidelijk juridisch kader voor sociale verordeningen;
  • maatregelen tegen discriminatie en uithuiszettingen;
  • én ondersteuning voor het groeipad van Thuispunt Gent.

De motie steunt bepaalde elementen uit de beleidsnota van minister Depraetere, maar stelt ook dat “meer zware, bijkomende inspanningen” nodig zijn om het recht op wonen voor iedereen te garanderen.

Politiek debat met scherpe kantjes

Het debat bleef niet zonder frictie. Opvallend was dat schepen Watteeuw zich openstelde voor samenwerking met private ontwikkelaars in het kader van een woonpact, wat door De Meester werd gehekeld als een koerswijziging: “Hoezo verdedigt u opeens het woonpact? Dat was een programmapunt van Voor Gent waar u tijdens de verkiezingscampagne tegen was!”

Toch stemde een ruime meerderheid voor de motie. Enkel Vlaams Belang en enkele raadsleden van N-VA stemden tegen; zes raadsleden, onder wie De Meester zelf, onthielden zich. Gent engageert zich nu om de motie over te maken aan de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement, “met de oproep de ernst van de uitspraak in te zien en dringend werk te maken van de gevraagde oplossingen.”

Lees hier het verslag van de Gentse gemeenteraad.