De mythe van de ‘woonladder’ doorprikt

Alle politieke partijen hebben in dit verkiezingsjaar betaalbaar wonen naar voren geschoven als één van de belangrijkste thema’s. In een zomerreeks van Knack.be staan vijf denktanks stil bij de uitdagingen en kansen voor ons woonbeleid. Voor denktank Oikos schreef onze Woonzaak-woordvoerder Hugo Beersmans een opiniestuk waarin hij uitlegt waarom het tijd is voor een radicale herziening van het Vlaamse woonbeleid.

In zijn stuk bekritiseert Hugo de huidige focus op woningeigendom, die volgens hem niet alleen ineffectief is, maar ook bijdraagt aan het probleem: “We zetten letterlijk en figuurlijk al ons geld in om zoveel mogelijk mensen eigenaar te laten worden van een eigen woning. En toch heeft het geen effect.” Hij merkt op dat de stimuleringsmaatregelen zoals bouwsparen en woonbonussen de woningprijzen onbedoeld opdrijven, wat vooral voordelig is voor banken en bestaande eigenaren, en niet voor de kopers zelf.

Verouderde visie

Een kernprobleem, volgens Hugo, is het verouderde concept van de ‘woonladder’. Dit concept benadrukt eigenaarschap als het ultieme doel en beschouwt huren slechts als een tijdelijke oplossing. “Dat een en ander niet altijd spoort met de begrippen ‘woonzekerheid’ en ‘betaalbaarheid’ uit de missie van het Vlaamse woonbeleid wordt gemakshalve vergeten,” merkt hij op. Deze verouderde visie heeft geleid tot een situatie waarin velen vastzitten in een cyclus van hoge huurkosten en lage woonkwaliteit, met weinig hoop op verbetering.

Eigendomsneutraliteit

Hugo roept op tot een beleid dat eigendomsneutraliteit bevordert, waarbij huren en kopen als gelijkwaardige en haalbare opties worden gezien. Hij stelt een reeks maatregelen voor om de crisis aan te pakken, waaronder sociale woningbouw en het strenger reguleren van de huurmarkt. “Bouw dus versneld veel meer sociale woningen onder meer door in nieuwe woonprojecten een verplicht aandeel sociale woningen op te leggen,” adviseert hij.

Oproep tot actie

De visie van Hugo is helder: een radicale ommekeer van het beleid is essentieel om de wooncrisis in Vlaanderen op te lossen. Door eigendomsneutraliteit te promoten en de focus te verleggen naar kwaliteit en toegankelijkheid, kan Vlaanderen een beleid vormgeven dat echt werkt voor al zijn inwoners. Het is een oproep tot actie die niet genegeerd kan worden als we willen dat toekomstige generaties een betere woonzekerheid en kwaliteit van leven hebben.

Lees het volledige opiniestuk van Hugo Beersmans op Knack.be. De volledige zomerreeks ‘De Doordenkers van Knack.be: Betaalbaar Wonen’ vind je hier.