Europa geeft een rode kaart aan het Vlaamse woonbeleid

Het Europees Comité voor Sociale Rechten treedt de klacht van Woonzaak bij en velt een vernietigend oordeel over het Vlaamse woonbeleid. Het Comité ziet een gebrek aan inspanningen voor de bouw van sociale woningen, terwijl ook de nodige ondersteuning op de private huurmarkt uitblijft. Het stelt bovendien vast dat er te weinig gebeurt om dak- en thuisloosheid op te lossen en dat het ontbreekt aan cruciale data voor een efficiënt en effectief woonbeleid.
Woonzaak vraagt de Vlaamse regering om deze duidelijke veroordeling om te zetten in een trendbreuk met het verleden en roept minister van Wonen Melissa Depraetere op om samen met de stakeholders een woonpact te sluiten dat de basis moet leggen voor een nieuw woonbeleid.
Woonzaak is een coalitie van een 70-tal organisaties, die in 2021, met de medewerking van Feantsa, een klacht indiende bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat gebeurde vanuit de overtuiging dat het Vlaamse woonbeleid niet beantwoordt aan de bepalingen van het Herziene Europees Sociaal Handvest (ESH-1996). Via antwoord en wederantwoord kreeg de Vlaamse overheid in 2022 en 2023 de kans om haar beleid te verdedigen, duidelijk zonder succes. In een lijvig rapport van 17 oktober 2024, dat nog maar pas gepubliceerd is, besluit het Comité, meestal met unanimiteit, dat Vlaanderen het ESH schendt op diverse punten.
Het Comité wijst op het grote gebrek aan sociale woningen. Al jaren bedraagt hun aandeel slechts om en bij 6% van de totale woningvoorraad, wat bijzonder laag is in vergelijking met andere landen en regio’s. Het Comité stelt vast dat een inhaalbeweging uitblijft, terwijl de wachtlijst blijft groeien. Het Comité is verdeeld over de bestaande (maar ondertussen toch weer verstrengde) taal- en activeringsvereisten en geeft ze het voordeel van de twijfel, maar spreekt zich wel met een meerderheid uit tegen de lokale bindingsvoorwaarde, die binnen een veel te krappe sociale woonmarkt leidt tot onrechtvaardige uitsluiting.
De private huurmarkt is in crisis omdat zo’n 250.000 huishoudens wel recht hebben op een sociale woning, maar er geen vinden door het tekort eraan. Daardoor wonen veel Vlamingen te duur, niet kwaliteitsvol en onzeker op de private huurmarkt. Velen worden gediscrimineerd of bevinden zich in een situatie van dak- en thuisloosheid. De marktwerking zorgt duidelijk niet uit zichzelf voor betaalbare en kwaliteitsvolle woningen met voldoende woonzekerheid voor iedereen. Een verstandig overheidsingrijpen en meer doelgroepondersteuning acht het Comité dan ook noodzakelijk.
Het decennialang stimuleren van eigenwoningbezit heeft dan wel veel aandacht, geld en energie gekost, maar heeft vooral geleid tot perverse effecten. Die stimulansen kwamen niet alleen hoofdzakelijk de hogere inkomensgroep ten goede, ze hebben ook de woningprijzen opgedreven, met hogere huurprijzen als rechtstreeks gevolg. Het Comité stelt vast dat mensen met beperkte inkomens, die gestimuleerd werden om toch eigenaar te worden, vaak onvoldoende middelen hebben voor een renovatie en zich vervolgens tevreden moeten stellen met een woning die niet aan de minimale normen voldoet.
Het Comité mist tot slot ook vele voor het beleid cruciale data over de onderkant van de woonmarkt en vooral een planmatige langetermijnaanpak.
Wat zegt Europa in de uitspraak?
In deze presentatie vind je de belangrijkste krachtlijnen uit het rapport van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Het volledige rapport – een document van 53 pagina’s – kun je downloaden op de website van het European Social Charter, in het Engels en het Frans.
De veroordeling door Europa in de pers
Apache: Vlaams woonbeleid schiet te kort voor kwart miljoen gezinnen
Radio1 – De Ochtend: Minister Depraetere over Vlaams woonbeleid na slecht rapport
De Standaard: “Vlaanderen buist voor sociaal woningbeleid, zegt Europa”
De Morgen: Woonzaak krijgt over bijna volledige lijn gelijk: Vlaams woonbeleid onvoldoende
VRT NWS: Slecht rapport voor Vlaams woonbeleid: “Vlaanderen heeft te weinig sociale woningen”
Knack: Vernietigend rapport over Vlaams woonbeleid: ‘Minister Depraetere (Vooruit) heeft veel werk’
Visie: Vlaams woonbeleid onvoldoende volgens Europa: ‘Middelen nochtans voorhanden’
Gazet van Antwerpen: “Stop met te doen alsof iedereen een huis kan kopen”: Vlaams woningbeleid faalt, zegt Europa
Belga: Lack of affordable housing in Flanders violates European Social Charter, Council of Europe rules
Brussels Signal: Belgian Flanders region slammed over ‘housing policy failures’
The Brussels Times: Flanders’ failing housing policy condemned by Council of Europe
P-magazine: Sociale woning aanvragen? “Er zijn 170.000 wachtenden voor u”
Architectura: Vlaams woonbeleid schiet schromelijk te kort, oordeelt Europa
Het Nieuwsblad: Middenveldorganisaties leggen eerste steen voor rechtvaardig woonbeleid aan het stadhuis
Gazet van Antwerpen: Middenveldorganisaties leggen eerste steen voor rechtvaardig woonbeleid aan het stadhuis
Het Belang van Limburg: Nieuwe sociale woningen worden gebouwd pal op Stadsplein in Genk
Het Nieuwsblad: Nieuwe sociale woningen worden gebouwd pal op Stadsplein in Genk
Brussels Morning: Genk SAAMO Woonzaak start new housing policy after Europe win
Het Laatste Nieuws: Gent wil géén huurprijsbegrenzing, maar wel bijsturing van Vlaams woonbeleid: “Huurprijsregulering kan omgekeerd effect hebben”
PZC: Stad krijgt nieuwe themacommissie rond betaalbaar wonen
Het Nieuwsblad: Hoe moet Gent de dure woonmarkt aanpakken? “De prijzen gaan tot tweeduizend euro en meer”
Het Laatste Nieuws: “Vlaanderen faalt op vlak van sociaal wonen”: Europese klacht leidt tot symbolische actie in Genk
Architectura: STEEN & BEEN. Woonzaak (Filip Canfyn)